Bedwantsen

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met menselijk bloed en zich vaak verstoppen in bedden, matrassen en andere meubels in de slaapkamer. Ze zijn moeilijk te zien, omdat ze overdag vaak verborgen zijn en ’s nachts actief zijn. Als je last hebt van bedwantsen, kun je last krijgen van bultjes op de huid, die ontstaan door de beet van de bedwants. Hieronder zie je producten die helpen tegen dit probleem

Informatie over bedwantsen

Bedwantsen bestrijden

Heb je last van bedwantsen en wil je de bedwantsen bestrijden? Dat kan! De eerste stap is om er achter te komen of je wel echt met bedwantsen te maken hebt. Op deze pagina leggen wij uit hoe je de bedwantsen kunt herkennen, wat de eigenschappen van de bedwantsen zijn en hoe je er tegen kunt weren.

Hoe zien bedwantsen er uit?

De eerste stap is om te kijken naar het uiterlijk van de bedwantsen. De kleur is roodbruin en nadat de bedwants zich gevoed heeft is de kleur donkerrood. De bovenkant van het ongedierte is plat en het lijf heeft een ovale vorm. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en de vrouwtjes zijn meestal tussen de 5mm en 10mm groot. Je vindt de bedwants meestal langs wanden en vaak in slaapvertrekken. Wanneer het vrouwtje eitjes legt zijn dit langwerpige eitjes en dat gebeurt meestal langs wanden.

Wat is de leefwijze van bedwantsen?

Zoals net omschreven zie je de bedwants meestal terug langs wanden en in slaapvertrekken. In de meeste gevallen zul je ze terugzien in de naden en kieren dicht bij het hoofdeinde van het bed. Het vrouwtje legt bijna 200 eitjes in haar levens periode die meestal ongeveer 2 maanden duurt vanaf een eitje tot een volwassen dier. Bij hogere temperaturen zullen er nog veel meer eitjes gemaakt worden. Gemiddeld worden bedwantsen 14 maanden oud en kan bij de ideale temperatuur (22 graden) wel 30 weken zonder voedsel. Dan vraag je je uiteraard af, wat eet een bedwants eigenlijk? De bedwants voed zich zo’n één keer per week met een bloedmaaltijd van de persoon die in het bed slaapt. Het dier heeft weinig tijd nodig om zich helemaal vol met bloed en verstopt zich daarna weer tussen de kieren of andere schuilplaats.

Welke schade kunnen bedwantsen aanrichten?

Pas op voor dit beestje, want ze dragen af en toe ziektekiemen met zich mee. Aangezien de bedwantsen zich voeden met bloed, kunnen deze ziektekiemen verspreid worden. Daarnaast kan het huidirritatie veroorzaken of zorgen voor bulten en opgezwollen plekken. Mocht je hier veel last van hebben, neem dan contact op met je huisarts. Controleer zo nu en dan je bed op deze beestjes als je last hebt van de genoemde symptomen. Kom je de bedwantsen tegen, dan is het tijd om bedwantsen te bestrijden, want voor je het weet heb je een groot nest doordat ze relatief veel eitjes leggen. Maar wat kun je tegen bedwantsen doen?

Bedwantsen bestrijden doe je zo:

Bedwantsen bestrijden kan best lastig zijn, en er wordt aangeraden om de ruimtes direct te laten behandelen. Kom je de beestjes tegen, raak dan niet in paniek en laat al je meubels staan! Wanneer je meubels gaat verplaatsen loop je namelijk de kans dat je de beestjes verspreid door je hele huis. En dan wordt het een grote klus om ze te bestrijden.

Je kunt uiteraard wel je best doen om te voorkomen dat je bedwantsen in huis tegenkomt. Zorg er voor dat je regelmatig de plinten in huis controleert en je bed regelmatig verschoont. Door je huis schoon te houden en regelmatig te kijken of je ongedierte tegenkomt kun je snel ingrijpen en vaak voorkomen dat er hele groepen aan ongedierte in je huis aan het voortplanten zijn.