Fruitvliegjes

Fruitvliegjes, ook wel bekend als vliegjes van de wijnstok of druivenvliegjes, zijn kleine vliegen die vaak voorkomen in huizen en keukens. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun roodachtige ogen en geelachtige lichaam. Deze vliegjes zijn aangetrokken tot suikerhoudende producten zoals fruit, bier, wijn, azijn en andere fermenterende stoffen. Dit betekent dat wanneer je een open fles wijn of een overrijp fruit in huis hebt, je een grotere kans hebt om fruitvliegjes aan te trekken. Dit probleem kan je oplossen met de producten hieronder!


Informatie over fruitvliegjes

Fruitvliegjes bestrijden

Iedereen die kent ze, die kleine vliegende beestjes in de keuken bij de fruitmand of de “Groene” prullenbak. Maar hoe kun je fruitvliegjes bestrijden? Op deze pagina kom je te weten hoe de fruitvliegjes er uit zien, hoe ze zich ontwikkelen, hoe je je er tegen kunt weren en welke schade ze aan kunnen brengen.

Hoe herken je fruitvliegjes?

De fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes die er in eerste instantie zwart uitzien. Maar als je ze wat beter bekijkt, zie je dat de fruitvliegjes bruine dwarsstrepen heeft op het achterlijf en dat de ogen helderrood zijn bij de meeste soorten. De volwassen fruitvlieg wordt tussen de 0,4 en 0,5cm lang. Dit kan wel per soort verschillen.

Het vrouwtjes legt gemiddeld tussen de 350 en 1000 eitjes en doet dat in gistend of rottend materiaal. De eitjes en larven zijn voorzien van adembuizen. Hiermee krijgen ze vloeistof toegediend. De tijdsduur voor een fruitvliegje om van ei tot volwassen dier te evalueren duurt 8 tot 11 dagen. Meestal leeft het beestje tussen de 2 tot 9 weken.

Waar kom je de fruitvliegjes tegen?

In het normale leven kom je de fruitvliegjes vaak tegen in keukens, met name de fruitmand en groene prullenbak, of in de GFT-containers. In het bedrijfsleven zul je ze ook vaak tegenkomen in de levensmiddelenindustrie, bierbrouwers, fruitwinkels, café’s en dan met name in rottend en gistende massa’s. Zorg er dus voor dat je geen voedsel laat slingeren en alles op tijd weggooit wat over datum is.

Welke schade kunnen fruitvliegjes maken?

In principe hoef je je geen zorgen te maken om fruitvliegjes. Mocht je er in de keuken last van hebben, ze zitten alleen in het rottende fruit. Vers fruit wordt door de fruitvliegjes niet aangetast. De beestjes zelf zijn niet schadelijk, maar worden vooral als irritant ervaren. Daarom komt het wel vaak voor dat men de fruitvliegjes bestrijden wil.

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen en hoe kun je fruitvliegjes bestrijden?

Je kunt je weren tegen fruitvliegjes door fruit en groente niet te lang te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld het fruit in de koelkast leggen als het erg warm is in huis zodat het fruit langer mee gaat. Ook wordt het aangeraden om de fruit en groente af te dekken. Zorg voor goede hygiëne in de keuken.

Kom je de fruitvliegjes vaak tegen in de container of in vuilnisemmers? Sluit de containers en vuilnisemmers dan goed af en reinig ze nadat ze geleegd zijn. Zorg dat je in stallen geen voerrestanten achterlaat en dat je de stallen veelvuldig opruimt en schoonmaakt. Op deze manier kan je voorkomen dat je veel last krijgt van fruitvliegjes.

Fruitvliegjes bestrijden

Indien je veel last hebt van fruitvliegjes en je ze wilt bestrijden, dan zijn daar speciale lokdoosjes voor. Ook kun je gemakkelijk zelf een val maken. Dit doe je als volgt.

DIY Fruitvliegjes val

Pak een (Drink)glas en stop je hier een kwart van een appel in. Doe een laagje rode wijn in het glas tot de appel half ondergedompeld zit in de rode wijn. Doe vershoudfolie over het glas heen en prik vervolgens met een sateprikker een paar gaatjes in het folie. Zorg er voor dat de gaten zo klein mogelijk blijven. Nu is de fruitvliegjesval af. Zet de val naast de fruitmand en vervolgens zul je in de loop van de week merken dat de fruitvliegjes allemaal in de val gaan zitten.