Maden

Maden zijn kleine, wormachtige insecten die vaak in afval, dode dieren of compost voorkomen. Er zijn verschillende soorten maden, waaronder fruitmaden, compostmaden en rioolmaden. Maden kunnen ook schade richten aan je planten. Als je maden in huis hebt moet je wel actie ondernemen. Hieronder zie je producten die je tegen maden kan gebruiken.

Informatie over maden

Maden bestrijden

Maden bestrijden? Maden zijn kleine larven die levend gebaard kunnen worden door een vlieg, maar in de meeste gevallen voortkomen uit een eitje dat gepland is opvoeden. De larven vervellen een aantal keer voordat ze zich verpoppen om later verder te ontwikkelen naar een vlieg. De verpopping is te herkennen aan een wat donkere kleur en is verhardt.

Waar leven maden

Meestal kom je maden tegen op donkere, warme plekken waar veel voedsel ligt. In de zomer komt het regelmatig voor dat de groene container vol met maden zit. Vooral na een BBQ leggen vliegen hun eitjes in rauw vlees of restjes van het vlees dat is opgebakken. Door een warme zon op de container broeden de eitjes uit en worden het maden die zich volvreten om vervolgens te evalueren in een vlieg.

Wat eten maden

Maden eten vooral rauw vlees. Meestal ligt de groene container vol met hapjes waar de maden lekker van kunnen genieten. Een tip is om rauw vlees in te wikkelen in kranten zodat de vliegen er geen eitjes in kunnen leggen. Naast vlees eten maden ook vaak mest, organisch afval en rottend fruit.

Welke soorten maden zijn er

Naast maden die voortkomen uit vliegen, zijn er ook larven van andere insecten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kever larven. Deze larven worden wel eens door elkaar gehaald.

Hoe kun je maden bestrijden

Indien je de maden zelf wilt bestrijden, zijn er een aantal manieren waarop je dit zelf kunt doen. Een goedkope en efficiënte maden verdelger is bleek. Ook kunnen de maden niet goed tegen licht. Mocht je last hebben van maden in een container gooi er dan wat bleek op en laat de deksel van de container open. Een andere manier is bestrooien met zout. Maden kunnen niet tegen mottenballen en lavendel. Tot slot kun je schoonmaken met azijn zodat de maden niet meer terugkeren.

Bestrijdingsmiddelen die je kunt kopen:
– Neporex madendood
– Bleekwater
– Roxasect mottenballen

Professionele bestrijding van maden

Indien je de kleine maden vies vindt, kan je er ook voor kiezen om de maden door een professional te laten bestrijden.

Wat te doen als de maden uitkomen?

Na een aantal dagen zullen de madden veranderen in vliegen. Indien je last hebt van vliegen, lees dan hier hoe je vliegen kunt bestrijden.